Rekeningnummer voor Jemen geopend

Het Rode Kruis opent een rekeningnummer voor steun aan Jemen. In het land wordt nog steeds hevig gevochten tussen het regeringsleger en sjiitische Houthi-strijders.

Er dreigt een catastrofe voor de burgers in het zuiden van Jemen. De bevolking is door het aanhoudende conflict afgesneden van zowat alles: drinkbaar water, voedsel en medische hulp. Het Rode Kruis heeft twee vliegtuigen klaar staan om de ergste nood op te vangen, meldt Rode Kruis Vlaanderen in een persbericht.

Hulpgoederen

Dinsdag is al een vliegtuig van het Rode Kruis in de hoofdstad Sanaa geland met hulpverleners aan boord. Vandaag vertrekt een eerste Rode Kruisvliegtuig met vooral medisch materiaal om typische oorlogswonden te verzorgen. Later vandaag stijgt een tweede toestel in Genève op met hulpgoederen zoals tenten en generatoren. Op dit ogenblik zijn er zo'n 300 medewerkers van het Internationale Rode Kruis en honderden Rode Kruisvrijwilligers van de Jemenitische Rode Halve Maan die eerste hulp verlenen aan gewonden.

Burgerslachtoffers

Het Rode Kruis heeft aan alle strijdende partijen de bezorgdheid geuit over het grote aantal burgerslachtoffers. Om die van het nodige drinkwater, voedsel en medicijnen te voorzien, eist Rode Kruis een staakt-het-vuren van minstens 24 uur en de vrije doorgang tot de stad Aden en omgeving. Bij gevechten in Aden zijn vandaag nog 11 doden gevallen.

Rekeningnummer

Financiële steun kan gestort worden op het rekeningnummer van Rode Kruis Vlaanderen (BE 53-0000-0000-5353) met vermelding 'Jemen'.