Utrecht vreest komst Belgische 'martelsjeik'

In de Nederlandse stad Utrecht is onrust ontstaan over de komst van omstreden radicale moslims. Donderdag komen ultraorthodoxe sjeiks uit België in de stad prediken. Volgens de burgemeester hebben de mannen een visum gekregen. Daarover schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf.

Onder andere de ‘martelsjeik’ Abo Chayma, die in België is veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke celstraf, komt zijn boodschap verkondigen. Hij werd eerder beschuldigd van "onmenselijke en vernederende behandeling en marteling". Ook sjeik Abdelkader Chouaa komt naar Utrecht. Hij predikte ook in de als radicaal bekendstaande moskeeën in Amsterdam en Den Haag.

De bijeenkomsten, vanaf donderdag tot en met 12 april, zijn georganiseerd door de stichting AlFitrah in de wijk Overvecht. De gemeenteraad was door de burgemeester niet geïnformeerd over de komst van de radicalen.

Geen vergunning nodig

De gemeente Utrecht wil woensdag met de organisatoren praten om te horen wat hun plannen zijn. "Het congres kan doorgaan zoals gepland, maar we houden met politie en OM wel een vinger aan de pols. We gaan het gesprek aan om te horen wat hun plannen zijn", zegt een gemeentewoordvoerster. Verbieden kan alleen als de openbare orde dreigt te worden verstoord of als er grote maatschappelijke onrust ontstaat. Als een spreker op het congres iets zegt dat niet door de beugel kan, is het aan politie en Openbaar Ministerie om dat achteraf aan te pakken, verklaart de gemeente. De organisatoren moesten geen vergunning aanvragen voor de bijeenkomst, dus de er is ook niets om in te trekken. 

Foto: YouTube