FBI-agenten moeten terug fitter worden

Voor het eerst in zestien jaar moeten de Amerikaanse FBI-agenten opnieuw een fysieke test afleggen om te bepalen of ze fit genoeg zijn. Directeur James B. Comey maakt zich zorgen over de fitheid van zijn agenten, die sinds de strijd tegen het terrorisme steeds minder buiten komen.

De test werd eind vorig jaar al opnieuw ingevoerd, na groeiende onrust over de veranderingen bij de FBI na de aanslagen van elf september. Veel agenten werden toen ingezet in de strijd tegen het terrorisme, waardoor werkdagen van twintig uur geen uitzondering meer zijn. De agenten gaan daardoor ook minder de straat op en hebben minder tijd om na hun uren de fitness in te duiken.

Maar volgens Comey is de fitheid van een agent belangrijk voor het hele team. “De levens van je collega’s en de mensen die je beschermt, kunnen afhangen van jouw mogelijkheid om te rennen, vechten en schieten”, schreef hij in een mail aan al zijn agenten.

In de Verenigde Staten gaf het nieuws alvast aanleiding tot verschillende grapjes. Zo doopte The New York Times het Federal Bureau of Investigation voor de gelegenheid om tot het Fit Bureau of Investigation. En op verschillende sites kun je nagaan of jij zou slagen voor de fysieke test.

Zo moeten mannen tussen de 40 en de 49 jaar minstens achttien push-ups kunnen doen en 2,4 kilometer kunnen lopen in minder dan veertien minuten. Vrouwen tussen de 20 en de 29 jaar slagen bij vijftien push-ups en mogen vijftien minuten doen over de 2,4 kilometer.