IS publiceert nieuwe onthoofdingsvideo

Islamitische Staat (IS) heeft dinsdag propagandavideo's verspreid waarop de onthoofding van vier mannen is te zien in de Noord-Iraakse provincie Ninive. De mannen werden terechtgesteld voor diefstal en doodslag.

Met deze video, die niet gedateerd is, wil IS meer dan waarschijnlijk laten zien dat ze nog steeds hun wil kunnen opleggen in het noorden van Irak, ondanks de verschillende militaire nederlagen. IS werd vorige week uit Tikrit verjaagd door het regeringsleger en bondgenoten.

Op de beelden is te zien hoe een gemaskerde man, voor een grote groep mensen, het verdict van het 'islamitische hof van de staat Ninive' voorleest. Nadat een beul de vier mannen heeft onthoofd, worden hun lichamen achteraan een pick-up gehangen waarmee ze door de stad werden gereden. Eerder in de video worden de vermoedelijke eigenaars van het gestolen geld gefilmd op het moment ze dat geld terugkrijgen.

IS kreeg grote delen van de provincie Ninive, ten noorden en westen van Bagdad, in handen na hun groot offensief in de zomer van 2014. Hoewel de internationale coalitie, onder aanvoering van de VS, er recent in slaagde om terrein te winnen, blijft deze provincie het belangrijkste bolwerk van IS in Irak.