Greenpeace beklimt boorplatform Shell

Zes activisten van Greenpeace zijn gisteren aan boord geklommen van de Polar Pioneer, een olieboorplatform van Shell. Ze deden dat om te protesteren tegen de plannen van Shell om naar olie te boren boven de Noordpoolcirkel. Het bedrijf kreeg hier vorige week toestemming voor van het Amerikaanse Departement van Binnenlandse Zaken. Maar Greenpeace waarschuwt voor de enorme impact op het milieu.

Door de extreme weersomstandigheden in de Tsjoektsjenzee, waar het boren zou plaatsvinden, kan er volgens Greenpeace-activist Ian Duff op geen enkele manier veilig worden geboord. En ook het ‘Bureau of Ocean Energy Management’ in de Verenigde Staten waarschuwde dat er bij boren boven de Noordpoolcirkel 75% kans is op “één of meerdere grote olielekken.”

Juist door dat advies is het volgens Greenpeace onbegrijpelijk dat de regering van Obama toestemming geeft voor de plannen van Shell. “De Noordpool smelt heel snel door de klimaatveranderingen. Maar in plaats van dat als een waarschuwing te zien, ziet Shell dat als een kans op meer winst. Nu willen ze juist boren naar datgene wat het smelten heeft veroorzaakt”, aldus Duff.

Shell gaf aan nog gesprekken te voeren met tegenstanders van de energiewinning in de Tsjoektsjenzee en hun standpunten te respecteren. Toch zou het bedrijf begin juni naar olie beginnen boren in het gebied. De activisten zeggen die plannen niet te willen dwarsbomen, maar wel zo lang mogelijk op het platform te willen blijven “om de wereld te laten zien wat Shell van plan is.”