Twitter opnieuw beschikbaar in Turkije

Na een blokkade is de microblogsite Twitter in Turkije opnieuw beschikbaar. Dat meldde het persbureau Anadolu maandagavond. Twitter en ook het videoplatform YouTube waren voordien door de autoriteiten geblokkeerd.

De blokkade gebeurde als maatregel tegen de verspreiding van foto's op sociale netwerken en in de media van een openbare aanklager na zijn gijzelname dinsdag in Istanboel door de extreemlinkse DHKP-C. De regering had die publicatie scherp bekritiseerd als propaganda voor een terroristische organisatie. De man overleed in een ziekenhuis nadat de actie met geweld was beëindigd.

In maart vorig jaar hadden de autoriteiten Twitter en YouTube geblokkeerd, na het verspreiden van corruptiebetichtingen tegen personen uit de omgeving van regeringspartij AKP. Het grondwettelijk hof hief de blokkeringen op met arresten in april en opnieuw in juni.

President Recep Tayyip Erdogan ondertekende afgelopen vrijdag nog wetgeving die onder meer een scherpere controle van het internet mogelijk maakt. Critici verwijten de islamitisch-conservatieve AKP-regering dat ze de vrije meningsuiting steeds verder onderdrukt.