Turkije sluit YouTube en Twitter af

De Turkse autoriteiten blokkeren de toegang tot Twitter en YouTube. Het hoofd van de dienst informatietechnologie, Tayfun Acarer, zei maandag in de krant Hürriyet dat Facebook voorlopig toegankelijk blijft. De secretaris-generaal van de federatie van internet-serviceproviders (ESB), Bülent Kent, zei in Hürriyet een brief van de procureur-generaal te hebben ontvangen over de blokkering van de sociale media. De ESB zal het gerechtelijk bevel aan de providers doorspelen. Veel internetgebruikers klaagden er in de namiddag over dat de toegang tot Twitter en YouTube niet meer mogelijk was.

Aanleiding zou de publicatie van foto's op de sociale media zijn over de dodelijke gijzeling van een openbare aanklager vorige week in Istanboel. Op de beelden was te zien hoe de beide gijzelnemers de loop van een pistool tegen het hoofd van de magistraat drukten. De aanklager en de beide gijzelnemers werden tijdens een bevrijdingspoging van de politie gedood. Acarer zei dat aanvankelijk ook Facebook door het gerechtelijk besluit was getroffen. Maar de sociaalnetwerksite had de foto's over de gijzeling verwijderd, waarna de blokkering werd opgeheven.

President Recep Tayyip Erdogan had vorige vrijdag een pakket wetten ondertekend, die onder andere een strengere controle van het internet mogelijk maken.