Zware gevechten in Palestijns kamp in Syrië

Honderden mensen zijn gevlucht voor de gevechten in het Palestijnse vluchtelingenkamp Jarmoek, in het zuiden van Damascus. Honderden andere bewoners zitten vast in de gevechtszone omdat hun vluchtwegen zijn afgesneden. Dat deelde het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) zondag in Londen mee. Zeker 26 mensen zijn sinds woensdag bij de gewapende confrontaties tussen Palestijnse burgerwachten en aanvallende leden van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) gedood.

IS controleert momenteel grote delen van het kamp, maar wordt door de Palestijnse milities onder druk gezet. Voor de burgerbevolking dreigt een humanitaire ramp. De VN-Vluchtelingenorganisatie UNRWA eiste in een oproep vrije toegang tot de ingesloten bewoners om hen met het hoogstnodige te kunnen bevoorraden.

Voor de burgeroorlog in Syrië verbleven in kamp Jarmoek rond de 150.000 Palestijnen die uit Israël waren verdreven of gevlucht. Vandaag zijn het er nog slechts 18.000, omdat Jarmoek te vaak het toneel is van zware gevechten.