Veiligheidsraad samen over Jemen

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vandaag bijeen over de situatie in Jemen. Daar loopt het geweld tussen het regeringsleger en de Houthi-rebellen steeds hoger op. Bovendien bombardeert Saoedi-Arabië sinds twee weken stellingen van de rebellen. Rusland heeft de raad bijeengeroepen en stelt voor “humanitaire pauzes” in te lassen, om het geweld te onderbreken.

De vergadering komt er op vraag van Rusland, dat “humanitaire pauzes in de luchtaanvallen” voorstelt. Eerder drukten de VN en verschillende humanitaire organisaties al hun ongerustheid uit over het stijgend aantal burgerslachtoffers bij het geweld in Jemen.

Dat geweld is fel toegenomen sinds Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten op 26 maart luchtaanvallen zijn gestart tegen de Houthi-rebellen. De rebellen vechten al een hele tijd met het Jemenitische regeringslegers en hebben grote delen van het land onder controle. Saoedi-Arabië wil naar eigen zeggen voorkomen dat de rebellen de controle over het land in handen krijgen. Bovendien willen ze vermijden dat Iran, dat de rebellen zou steunen, zijn invloed in de regio uitbreidt.

In twee weken tijd kwamen door het geweld en de bombardementen al 519 mensen om en raakten bijna 1.700 anderen gewond, aldus de VN. Volgens Unicef zijn al 62 kinderen omgekomen en 30 gewond geraakt.