IS ronselt strijders met brochure

Islamitische Staat heeft een brochure geschreven om Syriëstrijders te ronselen en uit te leggen hoe ze tot in Syrië geraken. “Breng zeker proper ondergoed mee”, luidt het in het boek Hijrah to the Islamic State. Een handleiding van 50 bladzijden, geschreven door een onbekende IS'er die geïnteresseerde jongeren de beste weg naar Syrië wijst. De politie tracht het boek nu van het web te halen.

Wie naar Syrië wil vertrekken moet weten met wie contact op te nemen, wat mee te nemen en hoe een veilige reis door te maken. Een E-book van de Islamitische Staat legt dat allemaal uit. En volgens IS-sympathisanten is het echt een aanrader. Maar de politie is hopeloos op zoek naar de auteur en doet er alles aan om de handleiding van het web te krijgen. Want de handleiding heeft zware gevolgen. Kort geleden stapte drie Britse schoolmeisjes nog op het vliegtuig naar Istanbul nadat ze kennis hadden opgedaan uit de brochure.

Wat mee te nemen?

De meeste tips gaan over welke bagage de toekomstige Syriëstrijders bij zich moeten dragen. Ze worden onder andere geadviseerd om een grote rugzak mee te nemen en die moet sterk zijn. “Je komt er wel achter waarom.” Om niet betrapt te worden, mogen Syriëstrijders enkel android mobiele telefoons gebruiken omdat een iPhone niet veilig is.

Ook kledingvoorschriften worden in de handleiding gegeven. Zo zijn vier paar sokken voldoende en moet de nieuweling zeker voldoende ondergoed meebrengen. In de wintermaanden wordt geadviseerd om wanten te dragen, maar met ruimte om de wijsvinger te bewegen "om te kunnen schieten".  

De weg naar Syrië

Ook voor de reisroute gaat de IS niet over één nacht ijs. De reis moet altijd via Turkije gaan.  Maar ook niet rechtstreeks, liefst via een ander land, zoals Spanje. De politie is ondertussen bezig met al deze routes goed te controleren. Maar dat is geen gemakkelijke opdracht.

Na aankomst in IS-gebied gebruiken Syriëstrijders ook nooit hun eigen naam want dat wordt afgeraden. Over de concrete opleiding tot strijder staat niets in de brochure. 

"Bring a strong knife"

Ten slotte wordt elke Syriëstrijder in spe gevraagd een goed mes mee te brengen. “Ik raad u ten sterkste aan messen mee te nemen omdat het hier essentiële middelen zijn. Er is niet één dag, dat ik geen mes gebruik”, aldus de onbekende auteur van de handleiding.