Californië bespaart drastisch op water

Vanwege de aanhoudende droogte in de Amerikaanse staat Californië heeft de gouverneur waterbesparende maatregelen aangekondigd. Gouverneur Jerry Brown zei dat de steden en gemeenten in Californië hun waterverbruik met 25 procent moeten omlaag brengen.

Beheerders van grote groene vlaktes, zoals bijvoorbeeld golfterreinen, moeten de irrigatie inperken. Brown kondigde de maatregelen aan bij een bezoek in Sierra Nevada. Rond deze tijd van het jaar liggen de bergen onder een sneeuwlaag, maar dat is nu niet het geval.

"Vandaag staan we op droog gras, waar eigenlijk 150 centimeter sneeuw moet liggen", aldus de gouverneur. Vorige zomer kondigde de staat ook al maatregelen af om water te sparen. Zo mogen inwoners sindsdien het voetpad en opritten niet meer met een waterslang afspuiten, fonteinen met drinkwater vullen of gazons zodanig irrigeren, dat het overtollige water kan wegvloeien.

Californië lijdt al enkele jaren onder droogte. De beide afgelopen winters waren bijzonder droog. Omdat er toen geen neerslag viel, zijn de watervoorraden in rivieren en reservoirs naar een dieptepunt gedaald.