Baby's gestorven na inenting buikgriep

In Frankrijk zouden twee baby’s gestorven zijn na inenting met Rotarix en RotaTeq, twee vaccins tegen het rotavirus, dat buikgriep veroorzaakt bij baby’s en peuters. Dat melden verschillende Franse kranten zoals L’Express, Le Figaro en Le Monde. Het nieuws werd al bevestigd door het ANSM, het Franse agentschap dat de veiligheid van medicatie en gezondheidsproducten moet controleren.

De beide vaccins worden sinds 2006 in Europa gebruikt, maar roepen sinds eind 2014 steeds meer vragen op. Toen werd namelijk een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat de vaccins onrustwekkend veel klachten met zich meebrengen. In de acht jaar dat de vaccins gebruikt worden, zouden er 508 meldingen gemaakt zijn van 'ongewenste effecten', waarvan 201 ernstige.

Meer dan 160.000 dokters en gezondheidsspecialisten hebben gisteren een bericht ontvangen om hen te wijzen op het mogelijke gevaar van de vaccins en om hen te sensibiliseren voor de verschillende symptomen. Binnenkort moet beslist worden of Rotarix en RotaTeq zullen worden terugbetaald of niet, maar het advies hierover zal dus hoogstwaarschijnlijk negatief zijn.