Costa Concordia vervoerde cocaïne

Het in 2012 gezonken cruiseschip Costa Concordia blijkt een grote hoeveelheid cocaïne te hebben vervoerd van de Calabrische maffia. Dat blijkt uit gesprekken tussen ‘Ndrangheta-baas Michele Rossi en een zakenpartner Massimo Tiralongo die het Italiaanse gerecht wist te onderscheppen. Op de bandopnames zegt Rossi tegen Tiralongo: "Het schip dat Italië wereldwijd tot een lachertje maakte, nam ook ons in de zeik."

De lading cocaïne is nooit teruggevonden. Ze zou aan boord zijn gebracht zonder medeweten van hoge officieren van het cruiseschip of van de rederij. Vermoedelijk is de ‘Ndragheta geholpen door één of meer bemanningsleden aan boord van de Concordia.

Maar de Costa Concordia zou niet het enige schip zijn dat gebruikt is voor drugshandel. Ook met andere schepen van cruisemaatschappij Costa zouden al heel wat drugs vervoerd zijn door de maffiaorganisatie van Rossi. De ‘Ndrangheta is een van de gevaarlijkste en meest wijdverspreide Italiaanse maffiaorganisaties.

Het cruiseschip kapseisde op 13 januari 2012. Hierbij kwamen 32 van de 4.000 passagiers om het leven. In februari 2015 werd de kapitein van het schip schuldig bevonden aan doodslag, omdat zijn risicovolle handelen het ongeval veroorzaakt heeft. Hij verliet het schip ook eerder dan zijn passagiers. Dit leverde hem een gevangenisstraf van zestien jaar op.