Onderhandelingen Iran naderen deadline

In het Zwitserse Lausanne zijn de gesprekken over het Iraanse kernprogramma de laatste dag ingegaan. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en China begonnen 's ochtends vroeg al te vergaderen, voor een ontmoeting met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, zo zei een journalist van het Franse persagentschap AFP.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, is afwezig op die vroege vergadering. Hij verliet maandag Lausanne voor eerder geplande besprekingen in Moskou, maar keert vandaag terug. De aankondiging voedt de hoop dat een raamakkoord binnen bereik is. Maandag nog zei zijn woordvoerster Maria Zacharova dat Lavrov zou terugkeren als er "een realistische kans" op een akkoord is.

Tegen dinsdagavond, de deadline, moet op zijn minst een raamakkoord bereikt worden over de Iraanse 'atoomkwestie'. Zo'n raamakkoord zou als basis dienen voor een definitief akkoord met Iran. De Westerse VN-landen willen een harde garantie dat Iran geen kernwapens fabriceert. Teheran ontkent dat het een atoombom wil bouwen. Met een akkoord hoopt het land een einde aan de economische sancties te kunnen bewerkstelligen.