Hinder op Schiphol door stormweer

Ongeveer tachtig vluchten zijn vanochtend geannuleerd op de Nederlandse luchthaven Schiphol als gevolg van de harde wind. Ook zijn er vertragingen van ongeveer een halfuur, die in de loop van de ochtend kunnen oplopen. Een woordvoerder van de luchthaven verwacht dat het zeker de hele dag stormachtig blijft.

Het baangebruik is door de sterke westen- en noordwestenwind niet optimaal. Ook het inkomend vliegverkeer heeft last van de wind. Reizigers moeten voor hun vertrek goed de vluchtinformatie checken via de app of website. Ook mensen die iemand van Schiphol komen ophalen, doen er volgens de woordvoerder slim aan om eerst de website te checken.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft al een aantal vluchten, vooral binnen Europa, geschrapt. Een woordvoerder zegt dat KLM passagiers probeert om te boeken en vooraf te informeren over vluchten die niet doorgaan. Een aantal KLM-vluchten met bestemming Schiphol is uitgeweken.

Anders dan op Schiphol zijn op Rotterdam The Hague Airport dinsdagochtend nog geen binnenkomende of uitgaande vluchten uitgevallen. "Het waait hier wel hard, maar we hebben er nauwelijks last van", aldus een woordvoerder die meldt dat slechts één vlucht lichte vertraging heeft opgelopen. "Dat was meer vanwege de regen dan door de harde wind. In de loop van de dag gaat de wind draaien en dan bekijken we de situatie opnieuw."