Fukushima: probleem met vervuild water

Deskundigen van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) keren in april terug naar de kerncentrale van Fukushima, op vraag van de Japanse autoriteiten, vanwege nieuwe problemen met vervuild water. Die zijn vastgesteld na het vorige bezoek van de experts in februari.

De specialisten zullen binnenkort een definitief rapport opstellen na hun vorige missie. Maar de recente problemen vereisen bijkomende verklaringen, oordeelde de Japanse minister van Industrie.

Van 17 tot 21 april ontmoeten de deskundigen vertegenwoordigers van het Japanse energieagentschap en Tokyo Electric Power (Tepco), de uitbater van de kerncentrale. Ook gaan ze naar de Fukushima Daiichi-centrale, die door de aardbeving en tsunami van 11 maart 2011 zwaar was getroffen.

Hoewel er vooruitgang is geboekt op vlak van de ontmanteling, zijn er ernstige problemen met het beheer van de grote hoeveelheden besmet water op de site. Het waterprobleem is een van de moeilijkste vraagstukken die Tepco in Fukushima Daiichi moet behandelen.

Op 11 maart 2011 werd de provincie Fukushima opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 9,0 op de Schaal van Richter. Die beving ging gepaard met een tsunami. De kernreactoren werden bedolven onder het water, waardoor er zich een reeks ontploffingen voordeden. Door die ontploffing kwamen heel wat radioactieve stralen vrij.