Herdenkingsplaats Nemtsov leeggehaald

Onbekende mannen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een herdenkingsplaats voor de vermoorde Russische oppositieleider Boris Nemtosv leeggehaald. Dat berichtte de radiozender Echo Moskvy. Aanhangers van Nemtsov brachten vaak bloemen en kaarsen naar de bewuste plaats op de brug bij het Kremlin in Moskou, waar de oppositieleider een maand geleden is vermoord.

Tijdens de nacht stak een tiental mannen in het zwart de bloemen, foto's en kaarsen in vuilzakken, zo is te zien op een video die vanuit een bewegende auto is gemaakt. De beelden zijn gepubliceerd op de sociale netwerken. De politie kwam niet tussenbeide. Zaterdagochtend trokken aanhangers van Nemtsov opnieuw naar de brug, met nieuwe bloemen, foto's en Russische vlaggen, aldus de hoofdredacteur van de radiozender, Aleksej Venediktov.

Het is de tweede keer dat onbekenden de geïmproviseerde herdenkingsplaats aanvielen. Een kleine nationalistische groep deed vorige week al iets soortgelijks. De Russische oppositieleider werd op 27 februari in Moskou neergeschoten op straat, op een steenworp van het Kremlin. Er werden al verschillende verdachten van de moord opgepakt en een van hen legde bekentenissen af. Volgens de Russische mensenrechtencommissaris deed hij dit echter na foltering.