Amerikaanse Amanda Knox vrijgesproken

Het Italiaanse Hof van Cassatie in Rome heeft de Amerikaanse Amanda Knox en haar Italiaanse ex-vriend Raffaele Sollecito definitief vrijgesproken van de moord op de Britse studente Meredith Kercher, in 2007. Dat hebben de rechters vrijdagavond laten weten. Daarmee komt een einde aan de meer dan acht jaar durende gerechtelijke saga rond Knox.

De hoogste gerechtelijke instantie moest beslissen of ze de veroordelingen van Knox en Sollecito bevestigde. De Amerikaanse en haar Italiaanse ex werden eerst schuldig bevonden, daarna vrijgesproken om dan toch nog veroordeeld te worden tot 28,6 jaar cel.

De vrijspraak van vrijdag werd door de advocaten van de twee beklaagden onthaald op grote opluchting en zelfs kreten van vreugde. "Dit overstijgt mijn gekste verwachtingen. Ik ben zeer blij voor Amanda, ze krijgt eindelijk haar leven terug, ze heeft haar onschuld altijd uitgeschreeuwd", verklaarde meester Luciano Girgha. Meester Carlo Dalla Vedova, die eveneens Knox vertegenwoordigde en haar telefonisch op de hoogte bracht van de uitspraak, liet weten dat de Amerikaanse "erg gelukkig" was. Ook de advocate van Raffalele Sollecito, meester Giulia Bongiorno, reageerde uitgelaten bij het horen van de beslissing van het Hof. De moeder van het Britse slachtoffer verklaarde daarentegen "verrast" en "zeer gechoqueerd" te zijn door de vrijspraak.

De moord op de Britse uitwisselingsstudente trok in november 2007 wereldwijd de aandacht. Kercher werd halfnaakt en met doorgesneden keel in haar bed gevonden. Een autopsie wees uit dat ze was verkracht en met maar liefst 47 messteken werd gedood. Drie personen waren meteen verdacht: haar huisgenoot Knox, Sollecito en een andere kennis, Rudy Guede, die voor medeplichtigheid aan moord al tot 16 jaar cel veroordeeld is. Op het lichaam van het slachtoffer waren namelijk sporen van zijn DNA teruggevonden. De autoriteiten waren echter van mening dat Guede niet alleen kon hebben gehandeld.

Knox en Sollecito - op het moment van de feiten 20 en 24 jaar oud - werden in 2009 aanvankelijk tot lange gevangenisstraffen veroordeeld, maar later, in 2011, weer vrijgesproken. Knox, die haar onschuld altijd staande hield, verbleef sinds die vrijlating in de Verenigde Staten. In januari 2014 werd ze echter door het hof van beroep van Firenze opnieuw schuldig bevonden aan de moord op Kercher en veroordeeld tot een celstraf van 28 jaar en zes maanden. Sollecito kreeg toen 25 jaar cel.