Wat wordt het verdict voor Knox?

In Rome is het laatste pleidooi gevoerd in het proces tegen Amanda Knox en haar ex-vriend Raffaele Sollecito. Beiden worden verdacht van de moord op Knox’ huisgenote Meredith Kercher. Het uiteindelijke verdict wordt vandaag nog verwacht.

Als de rechter akkoord gaat met een gevangenisstraf van 28 jaar voor Amanda Knox, betekent dat meteen dat de Amerikaanse uitgeleverd zal moeten worden aan Italië. De kans dat Amerika dat zal doen is zeer klein, in Italië is ze immers al vrijgesproken voor de feiten.

Het proces

Na het onderzoek naar de moord werden Sollecito en Knox in eerste aanleg veroordeeld tot 25 en 16 jaar gevangenis. Nadat Knox vier jaar in de gevangenis zat werd ze toch nog vrijgesproken en keerde ze terug naar de VS. Het Italiaanse Hof van Cassatie verklaarde die uitspraak echter nietig en ging in hoger beroep. In januari 2014 werd Knox veroordeeld tot 28,5 jaar cel, maar daar legde ze zich niet bij neer en tekende opnieuw beroep aan. Vandaag zal normaal gezien de uitspraak volgen in de zaak. Knox is zelf niet aanwezig op het proces, ze weigert nog naar Italië te komen. Sollecito moet zijn vonnis afwachten in Rome en mag het land niet verlaten. Hij riskeert 26 jaar cel.

Meredith Kercher

In 2007 werd de 21-jarige Britse studente Meredith Kercher dood aangetroffen in het Italiaanse appartement dat ze deelde met Amanda Knox. Beide studentes waren in het dorpje Perugia op uitwisselingsproject. Kercher was om het leven gebracht met veertig messteken en een overgesneden keel. De Italiaanse onderzoekers vermoeden dat ze om het leven werd gebracht tijdens een uit de hand gelopen seksspel. De verdenking viel al snel op Knox en haar Italiaanse vriendje Raffaele Sollecito, maar beiden ontkenden de feiten en verklaarden dat ze die avond op Solllecito’s appartement waren. Later gaven ze toe dat ze toen wel in het appartement aanwezig waren, maar dat ze marihuana hadden gerookt en hun herinneringen van die avond niet helder waren. Ze ontkennen evenwel alle betrokkenheid bij Kerchers dood.