Astronauten voor 1 jaar naar ISS

Vanavond zijn drie astronauten, een Amerikaan en twee Russen, naar het internationaal ruimtestation (ISS) vertrokken. Twee van de drie astronauten zullen maar liefst een jaar lang in de ruimte verblijven, een record. Scott Kelly, een van de astronauten, doet mee aan het 'tweelingexperiment' om dei mpact van een ruimteverblijf op het menselijk lichaam te onderzoeken.

De Amerikaan Scott Kelly en de Russen Gennadi Padalka en Michail Kornjenko zijn vanavond de ruimte in gekatapulteerd vanop de lanceerbasis in Bajkonoe, Kazachstan. Kelly en Kornjenko zullen beiden een volledig jaar in het ISS verblijven. Daarmee verbreken ze het record van zeven maanden van NASA-astronaut Michael Lopez-Alegria en van de Russische kosmonaut Michail Tjoerin.

Padalka zal “maar” zes maanden aan boord van het ISS blijven, maar ook hij zal daarmee een record vestigen. Hij wordt de man die al de meeste tijd in de ruimte heeft doorgebracht: zo’n 720 dagen. Padalka voerde al verschillende missies uit, onder meer samen met onze Belgische ruimtevaarder Frank De Winne.

'Tweelingexperiment'

Scott Kelly zal bovendien deel uitmaken van een uniek ruimte-experiment van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Scott Kelly heeft immers nog een tweelingbroer, Mark, die een bijna identiek DNA heeft en gedurende de hele periode op aarde zal blijven. Onderzoekers zullen tijdens de hele periode de fysieke toestand van Scotts lichaam opvolgen en het vergelijken met dat van Mark, op aarde. Op die manier kan de NASA het effect van een lange ruimtereis op een menselijk lichaam onderzoeken. Het hele onderzoek kadert dan ook in de voorbereidingen op een bemande ruimtemisse naar de planeet Mars.