Duitsland pro wet op vrouwenquotum

De wet rond het vrouwenquotum in Duitsland is nu ook officieel goedgekeurd door de Duitse Bundesrat, waarin alle deelstaten vertegenwoordigd zijn. De wet stelt dat minimum 30 procent van de zetels in de raden van honderd grote Duitse bedrijven in handen van vrouwen moeten zijn. Minister van Vrouwenzaken Manuela Schwesig sprak van “een historische stap”.

De wet is niet alleen van toepassing op de grootste bedrijven van het land, ook de overheidsdiensten vallen onder de nieuwe regel. Bovendien moeten nog eens 3500 andere ondernemingen op eigen initiatief doelen stellen voor het aantal vrouwen binnen hun bedrijfsleiding.

Het voorstel voor het quotum kreeg eind vorig jaar al groen licht van de Bundestag, maar vandaag keurde dus ook de Bundesrat het goed. Concreet houdt dat in dat de vooropgestelde maatstaven voor 1 januari 2016 moeten vervuld zijn.

Sommigen hadden echter ook kritiek op het quotum. Zo zei Nicola Leibinger-Kammüller, die zelf lid is van de raad van Lufthansa en Siemens, dat het "discriminerend is voor vrouwen die op eigen kracht slaagden om aan de top te geraken.