Dossier Vliegtuigcrash Alpen

"Lek in onderzoek is pure sensatiezucht"

IFALPA, de internationale vereniging van lijnpiloten, heeft zware kritiek geuit op de lekken in het onderzoek naar de ramp met vlucht 4U9525. De piloten vinden het ongehoord dat er details van geluidsopnames zijn verschenen vooraleer het onderzoek volledig afgerond is. Volgens IFALPA gaat het om “pure sensatiezucht” en zijn de geluidsopnames maar een klein deel van het onderzoek.

De krant 'The New York Times' kwam kort na de crash met het nieuws naar buiten dat één van de twee piloten op het moment van de crash niet aanwezig was in de cockpit. Een anonieme bron getuigde dat de piloot probeerde binnen te raken in de cockpit, maar dat de copiloot hem niet binnenliet. Bovendien verklaarde het parket van Marseille gisteren dat het op dit moment heel waarschijnlijk lijkt dat de copiloot het toestel bewust heeft laten neerstorten.

IFALPA is niet te spreken over de lekken in het onderzoek. Via een persmededeling hebben ze laten weten dat het vroegtijdig lekken van informatie in strijd is met de internationale afspraken. “Informatie uit de geluidsopnames mag niet gebruikt worden om iemand vroegtijdig te beschuldigen. Bovendien mogen details pas worden vrijgegeven na volledig onderzoek. Het gaat hier om een inbreuk op de privacy die heel erg lijkt op sensatiezucht en voyeurisme.”