Schiphol plat door grote stroompanne

In grote delen van de Nederlandse provincies Noord-Holland en Flevoland was vanochtend een grote stroomstoring. Onder meer in de regio rond Amsterdam was er geen elektriciteit. Ook op de luchthaven van Schiphol was er ernstige hinder. Er kon een tijdlang geen enkel vliegtuig meer landen.

Grote delen van Noord-Holland, inclusief stukken van de hoofdstad Amsterdam, zitten vanochtend zonder stroom ten gevolge van een storing bij energiebedrijf Liander. Ziekenhuizen, het mediapark in Hilversum en Schiphol ondervinden er hinder van. Door de stroming rijden er geen treinen in delen van Noord-Holland, ook niet van en naar de nationale luchthaven.

Grote problemen op Schiphol

Het vliegverkeer op de luchthaven van Schiphol is ernstig ontregeld. "De luchthaven draait op noodstroom, maar niet alles werkt", meldt Schiphol via Twitter. Alle vluchten moesten daarom omgeleid worden naar regionale luchthavens, zegt een woordvoerder. Schiphol is de vierde grootste luchthaven van Europa.

Sinds 10.45 uur is er op de Amsterdamse luchthaven opnieuw stroom en kan het vliegverkeer langzaam worden opgestart, meldt Schiphol via Twitter.

Geen treinen

De stroom is uitgevallen van Alkmaar tot Hilversum. Boven Utrecht/Leiden en in de Flevopolder rijden geen treinen, aldus de NS vrijdag. De radio- en televisieuitzendingen op het Media Park in Hilversum gaan door op noodstroom.

Ook Justitie ondervond hinder van de stroomstoring. Zo zijn de rechtszaken in Haarlem opgeschort.

Op verschillende plaatsen in het noorden van Nederland gaan de slagbomen niet meer open.