Dossier Vliegtuigcrash Alpen

"Piloot wou deur forceren met bijl"

De piloot van de Airbus A320 van Germanwings die dinsdag is neergestort in de Franse Alpen heeft geprobeerd om de deur van de cockpit te forceren met een bijl. Dat schrijft de Duitse boulevardkrant Bild vrijdag op basis van veiligheidsbronnen. Nog volgens de Duitse krant heeft de copiloot enkele jaren geleden "een zware depressieve periode" gekend. Duitse en Franse onderzoekers gaan zich over het psychologisch dossier van de copiloot buigen.

Toen de piloot was buitengesloten uit de cockpit en de copiloot het vliegtuig liet zakken om nog onduidelijke redenen, probeerde de piloot zichzelf toegang te verschaffen met een hakbijl. Volgens een woordvoerder van de Duitse lagekostenmaatschappij Germanwings is er wel degelijk een bijl aan boord, als onderdeel van de veiligheidsuitrusting van het vliegtuig, schrijft Bild.

Depressie

Nog volgens de Duitse krant leed de copiloot, waarvan men vermoedt dat hij het vliegtuig doelbewust liet neerstorten, zes jaar geleden aan een zware depressie, waarvoor hij medicatie kreeg. Daarnaast zou hij ook een psychiatrische behandeling gevolgd hebben, schrijft Bild op basis van officiële documenten van de Duitse toezichthouder op het luchtverkeer. Een psycholoog gaat zich vrijdag buigen over de documenten, vervolgens worden ze door de Duitse onderzoekers overgeleverd aan de Franse onderzoekers.

Donderdag werden al twee huiszoekingen uitgevoerd bij de copiloot. Vrijdag start de vierde dag van de bergingsactie. De reddingswerkers gaan voort met het bergen van de lichamen, en ze gaan ook verder op zoek naar de tweede zwarte doos.