Woede en onbegrip in Haltern am See

De burgemeester van het Duitse stadje Haltern am See en de directeur van de school waarvan zestien tieners en twee leerkrachten om het leven kwamen bij de crash van het Germanwings-toestel dinsdag in de Franse Alpen, hebben gisteren uiting gegeven aan hun woede en onbegrip. Gisterenmiddag raakte bekend dat de copiloot de crash moedwillig heeft veroorzaakt.

"Na kennis genomen te hebben van de nieuwe elementen, vraag ik me af wanneer de nachtmerrie gaat eindigen die wij hier doormaken in Haltern am See", zei Bodo Klimpel, burgemeester van de stad in het noordwesten van Duitsland.

Zestien scholieren en twee onderwijzers uit het stadje kwamen bij de crash om het leven. Zij waren op uitwisseling geweest in Spanje. "Dat een persoon moedwillig dit ongeval heeft kunnen veroorzaken, geeft een nog weerzinwekkendere dimensie aan de catastrofe”, legde de burgemeester uit.  Hij zei "persoonlijk verdwaasd, woedend, sprakeloos en diepgeschokt te zijn door de nieuwe informatie". 

De directeur van de school Joseph-König zei dat hij het nieuws aan zijn collega's verteld heeft met de boodschap: "het is nog veel erger dan dat we aanvankelijk gedacht hadden."

"Als een technisch probleem aan de basis van het ongeval gelegen had, zouden we ervoor hebben kunnen zorgen dat een dergelijk probleem zich niet meer zou voordoen", verklaart Wessel. "Het maakt ons boos te zien dat een zelfmoord ook tot de dood geleid heeft van 149 andere mensen. We weten niet wat die jongeman bezield heeft, we weten niet of hij de omvang van zijn beslissing kon vatten, of hij psychisch ziek was."