Dossier Vliegtuigcrash Alpen

Thomas Cook: Regels in cockpit verstrengd

De Belgische Touroperator Thomas Cook verbiedt piloten voortaan alleen in de cockpit aanwezig te zijn. Dat is een rechtstreeks gevolg van de crash van de Airbus A320 in de Franse Alpen. Ook bij andere Europese luchtvaartmaatschappijen worden de verstrengde regels ingevoerd. Brussels Airlines overlegt morgen, vrijdag, over de zaak.

Wanneer één van de piloten de cockpit verlaat, moet een andere crewlid die piloot vervangen, zodat er nooit iemand alleen aanwezig is in de cockpit. Die regel werd sinds de aanslagen van 11 september al toegepast door Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, maar wordt nu ook door andere, Europese luchtvaartmaatschappijen toegepast nu blijkt dat de copiloot van vlucht 4u9525 de andere piloot had buitengesloten om het toestel dan opzettelijk te laten neerstorten.

In België voert Thomas Cook de regel nu in. Ook in Duitsland zullen de luchtvaartmaatschappijen dat doen. De Duitse sectororganisatie van luchtvaartmaatschappijen zal de nieuwe regel vrijdag bespreken met de Duitse luchtvaartautoriteit. Lufthansa, Air Berlin, Condor en TuiFly willen de regel onmiddellijk invoeren.

Air France liet donderdagavond weten zijn cockpitbeleid onder de loep te nemen. De Franse partner van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM voert naar eigen zeggen overleg met de Europese instantie die toeziet op de veiligheid in het luchtverkeer en "volgt" de discussie die is ontstaan over de noodzaak om altijd een tweede persoon in de cockpit te hebben.

Ook in Canada werd beslist om een dergelijke regel in te voeren. Daar legde de regering de verplichting met onmiddellijke ingang op. Twee Canadese luchtvaartmaatschappijen hadden de regel enkele uren voordien al vrijwillig ingevoerd.