Dossier Vliegtuigcrash Alpen

"Copiloot slaagde voor alle testen"

In een persconferentie heeft Lufthansa, het moederbedrijf van Germanwings, gereageerd op de crash van vlucht 4u9525. Carsten Spohr, CEO van Lufthansa, bevestigde dat de copiloot de Airbus A320 bewust heeft laten neerstorten. “Maar over het motief van Andreas Lubitz blijft het voorlopig speculeren.”

“Iedereen bij Lufthansa is geschokt”, zegt een zichtbaar aangeslagen Carsten Spohr. “Dit is een drama. In onze ergste nachtmerrie hadden we niet kunnen voorstellen dat één van onze eigen copiloten hiertoe in staat was.”

Uit de opnames van de eerste zwarte doos van de dramatische vlucht blijkt dat copiloot Andreas Lubitz (27) het toestel met opzet liet neerstorten. “Hij was sinds 2013 copiloot bij Germanwings”, bevestigt Spohr. “Hij was eerst officier op de Airbus A320 en eerder ook steward, hij kende het toestel dus goed.”

Volgens Spohr was Lubitz kerngezond en was er geen enkele aanwijzing dat hij tot een dergelijke daad in staat was. “We leiden onze piloten heel goed op. Bij de aanstellingsprocedure is er veel ruimte voor psychologische testen, die wereldwijd gerenommeerd zijn. Hij was steeds geslaagd voor alle testen en checks. Hij was 100 procent gezond. Niets wees erop dat zoiets kon gebeuren.”

“Motief? Geen aanwijzing naar terrorisme”

Naar het motief van de copiloot is het nog gissen, aldus de CEO van Lufthansa. “Over zijn motief kunnen we voorlopig alleen maar speculeren.” Ook de Duitse minister van Binnenlandse Zaken bevestigde dat er nog geen aanwijzing is naar het motief van Lubitz.

“Bij een achtergrondcheck is niets abnormaals vastgesteld”, zei Thomas de Maiziere eerder. "We hebben ook de overige bemaningsleden en passagiers gescreend op tekenen voor terrorisme, maar alles bleek negatief”, aldus de minister.

"Ander woord dan zelfmoord"

"Wanneer een mens 149 mensen meesleurt in de dood, dan is daar een ander woord voor dan zelfmoord", aldus Lufthansa-topman Carsten Spohr op de vraag of zelfmoord aan de basis lag van het drama met een Germanwings-vlucht dinsdag.

"Dergelijke ramp nooit helemaal uit te sluiten"

Ondanks de tragische gebeurtenis behoudt Carsten Spohr, de CEO van Lufthansa, het vertrouwen in zijn piloten. “We beschikken over de beste piloten ter wereld. Dit is ongelooflijk tragisch, maar het is een op zich staande gebeurtenis. We doen alles om de veiligheid te garanderen, maar een dergelijke ramp is nooit helemaal uit te sluiten.”

“Miljoenen mensen zijn geschokt door dit raadsel”, zei Spohr nog. “Maar we zijn professioneel en we zullen er alles aan doen om het onderzoek ten gronde te voeren. Ik heb bij Lufthansa gewerkt als piloot en ingenieur’, voegde Spohr nog toe. “En draag nu als leidinggevende de verantwoordelijkheid. Veiligheid is daarbij mijn prioriteit nummer één.”