Dossier Vliegtuigcrash Alpen

Dit is de copiloot van de gecrashte Airbus

Andreas Lubitz (27) is de copiloot die vlucht 4u9525 van Germanwings met opzet liet neerstorten in de Franse Alpen. Dat heeft het Franse gerecht bekendgemaakt. Lubitz is een 27-jarige Duitser uit Montabaur en was sinds 2013 copiloot voor de Duitse luchtvaartmaatschappij.

Op een persconferentie heeft Carsten Spohr, de topman van Lufthansa, het moederbedrijf van Germanwings, meer informatie gegeven over de copiloot. “Lubitz begon zijn pilotenopleiding in 2008, waarna hij 11 maanden lang in een ‘wachtperiode’ zat”, aldus Spohr.

“Zo’n wachtperiode is niet ongebruikelijk bij Lufhtansa.” Toch benadrukte Spohr dat hij na die wachtperiode opnieuw uitvoerig getest werd. “Hij is geslaagd voor alle medische en psychologische testen. Hij was 100 procent geschikt om te vliegen.”

"Geen aanwijzingen voor terroristische daad"

In 2013 werd Lubitz copiloot op de Airbus A320, hetzelfde type toestel dat hij afgelopen dinsdag liet neerstorten. Tot de fatale vlucht van afgelopen dinsdag verzamelde hij 630 vlieguren. Eerder was hij ook steward op de A320. “Hij kende het toestel dus goed”, aldus de CEO van Lufthansa.

Naar het motief van Lubitz is het voorlopig gissen. “Wanneer een mens 149 mensen meesleurt in de dood”, zei Spohr, “dan is daar een ander woord voor dan zelfmoord." De Duitse minister van Binnenlandse Zaken liet een achtergrondcheck uitvoeren naar Lubitz, maar daar bleek “niets abnormaals” uit. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat hij een terroristische daad wilde plegen.

"Gelukkige, beleefde jongeman"

Lubitz woonde in Montabaur, een Duits dorp op 60 kilometer van Farnkfurt. Daar was ook hij lid van de plaatselijke vliegclub ‘LSC Westerwald’. “Ik heb hem altijd als een gelukkige, beleefde jongeman ervaren”, zegt één van de leden van club. “Het is onvoorstelbaar wat er gebeurd is.”

Klaus Radke, een bestuurslid van de vliegclub, weigert voorlopig te geloven dat Lubitz het toestel met opzet liet neerstorten. Hij vindt dat de Franse procureur vroegtijdige conclusies trekt. “Ik snap niet dat iemand dergelijke conclusies kan trekken, terwijl het onderzoek nog bezig is.”