Dossier Vliegtuigcrash Alpen

"Copiloot liet vliegtuig neerstorten"

De copiloot van vlucht 4U9525 heeft het vliegtuig van Germanwings wellicht met opzet laten neerstorten. Dat heeft de procureur van het parket van Marseille gezegd tijdens een persconferentie. Op het moment van de crash was de copiloot alleen in de cockpit en heeft hij de daling ingezet. Vervolgens heeft hij ook geweigerd de gezagvoerder toe te laten tot de cockpit.

Op de zwarte doos die is teruggevonden is tijdens de eerste twintig minuten van de vlucht een normale dialoog te horen tussen de piloot en de copiloot. Daarna zou de piloot naar het toilet gegaan zijn, waarna de copiloot hem niet meer binnen liet. "De gezagvoerder heeft verschillende keren gevraagd de deur te openen en ook de deur geklopt, maar hij kreeg geen antwoord."

Geen noodoproep

De copiloot heeft toen een knop geactiveerd waardoor het vliegtuig is beginnen dalen. Tijdens die daling is in de cockpit een normale ademhaling te horen, wat erop wijst dat hij nog in leven was. Hij heeft niet gereageerd op de oproepen van de luchtverkeersleiders en heeft ook geen noodoproep uitgestuurd.

Passagiers bij bewustzijn

"De passagiers beseften pas op het laatste moment dat het vliegtuig aan het neerstorten was", vertelt de procureur. "Op de opnames op de zwarte doos horen we pas op het einde paniek."

"Geen terrorisme"

Het parket heeft de identiteit van de copiloot vrijgegeven. Het gaat om de 28-jarige Duitser Andreas Lubitz. De gerechtelijke autoriteiten gaan zijn achtergrond en privéleven na. Volgens de procureur zijn er geen aanwijzingen dat de man een terroristische daad wilde uitvoeren. Zijn familie is momenteel op weg naar de Franse Alpen.