Asiel naar rijke landen de hoogte in

Door de oorlogen in Syrië en Irak en andere gewapende conflicten is het aantal mensen dat vorig jaar asiel heeft aangevraagd in rijke landen, met bijna de helft gestegen. Dat zegt het vluchtelingenagentschap UNHCR van de Verenigde Naties. Vorig jaar waren er 866.000 asielzoekers, het hoogste sinds het begin van het conflict in Bosnië en Herzegovina in 1992.

Uit het rapport van UNHCR, dat focust op 44 gastlanden in Noord-Amerika, Europa, Oost-Azië en Oceanië, blijkt dat het aantal asielzoekers uit Syrië meer dan verdubbelde tot 150.000. De op één na grootste groep vormen Iraakse asielzoekers met 69.000, een verdubbeling. Het aantal asielzoekers mag dan wel zijn gestegen, slechts een klein deel van de Syrische en Iraakse vluchtelingen wordt opgevangen in een rijk land. Zij komen vooral terecht in landen in het Midden-Oosten.

Duitsland telt 173.100 asielaanvragen, en spant daarmee de kroon. Dan volgen de Verenigde Staten, Turkije, Zweden en Italië. In ons land is het aantal asielzoekers sinds 2010 in dalende lijn. Dat komt volgens de VN door wetshervormingen, een ander asielbeleid en de invoering van visumplicht voor sommige nationaliteiten.