Saoedi-Arabië valt rebellen in Jemen aan

Saoedi-Arabië heeft samen met meer dan tien andere landen ingegrepen in het bloedige conflict in buurland Jemen, op het Arabische schiereiland. Gevechtsvliegtuigen hebben er stellingen van de sjiitische Houthi-rebellen gebombardeerd. Ze richten zich op doelwitten in de hoofdstad Sanaa en andere plaatsen in het land. Bij de bombardementen zouden tientallen doden zijn gevallen.

De sjiitische Houthi’s hebben al maandenlang de controle over grote delen van Noord-Jemen en de hoofdstad Sanaa. De voorbije dagen zijn ze aan een opmars bezig in het zuiden van het land. Daarbij worden ze gesteund door Iran, dat vraagt om onmiddellijk te stoppen met de aanvallen. 

"Dit is oorlogsverklaring"

Een woordvoerder van de Houthi’s noemt de Saoedische aanvallen een oorlogsverklaring. Hij waarschuwde op nieuwszender Al-Jazeera dat het conflict in Jemen uit kan groeien tot een regionale oorlog. 

Regionale coalitie

De bombardementen begonnen om 22u gisteravond onze tijd. Saoedi-Arabië zet honderd gevechtsvliegtuigen en meer dan 150.000 militairen in. De golfstaten Bahrein, Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten betrokken. Ook Egypte heeft haar steun toegezegd, en zou net als Pakistan, Jordanië en Soedan snel grondtroepen kunnen leveren. Amerikaanse militairen zijn niet betrokken bij de luchtaanvallen, maar de VS zou wel logistieke steun bieden en inlichtingen verschaffen.

Dat een regionale coalitie achter deze aanval zit, vindt minister van Buitenlandse Zaken Reynders een goede zaak. “Op militair vlak is een sterkere regionale betrokkenheid de eerste weg om conflicten terug te dringen”, zegt hij.