Dossier Vliegtuigcrash Alpen

Piloot niet in cockpit op moment van crash

Eén van de twee piloten van de Airbus A320 die dinsdag is neergestort in de Franse Alpen, was buitengesloten uit de cockpit van het vliegtuig op het moment van de crash. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times op basis van een anonieme bron binnen het onderzoek naar de crash. Volgens het persagentschap AFP was het de copiloot die de cockpit niet meer in kon.

Uit de opnames van de eerste zwarte doos die gevonden is, zou blijken dat slechts één van de twee piloten aanwezig was in de cockpit op het moment van de crash. Toen het vliegtuig zijn duikvlucht inzette die tot de crash heeft geleid, bleek dat de piloot die buiten de cockpit was, niet meer binnen kon. Dat zou te horen zijn op de geluidsfragmenten uit de cockpit, die geregistreerd zijn op de zwarte doos die gevonden is.

“Aanvankelijk wordt er zacht op de deur geklopt”, aldus de anonieme onderzoeker aan The New York Times. “Maar wanneer er geen antwoord komt uit de cockpit, wordt het kloppen harder.” De buitengesloten piloot probeert dan de deur in te beuken, “maar er komt er komt nooit een antwoord uit de cockpit”, aldus de bron van de Amerikaanse krant.

Volgens de onderzoeker bevat de eerste gevonden zwarte doos alvast belangrijke informatie en is het zeker dat slechts één van de twee piloten aanwezig was in de cockpit. Dat moet blijken uit de gesprekken die opgenomen zijn in de cockpit. Toen de piloot die de cockpit had verlaten opnieuw probeerde binnenkomen, lukte dat niet en gaf de piloot die in de cockpit was gebleven geen antwoord. Een verklaring daarvoor hebben de onderzoekers nog niet.