Dossier Vliegtuigcrash Alpen

"We zullen samenwerken"

De Duitse kanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Spaanse premier Mariano Rajoy hebben in de Franse Alpen een bezoek gebracht aan de plek van de ramp met de Airbus A320. Daar gaven ze zonet een persconferentie over de ramp met vlucht 4U9525, die stortte gisteren neer in het Estrop-massief. De drie regeringsleiders hebben vooral benadrukt dat ze zullen samenwerken om de oorzaak van deze ramp te achterhalen.

Zowel de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande, als de Spaanse premier Rajoy, beloofden samen te zullen werken om de oorzaken van het drama zo snel mogelijk te achterhalen en om de lichamen van de slachtoffers te identificeren en te bergen. Alle drie betuigden ze nogmaals hun steun aan de families van de slachtoffers.

"Zoektocht naar tweede zwarte doos"

Tijdens de persconferentie zei Hollande onder andere dat “Frankrijk belangrijke middelen heeft ingezet in het onderzoek van het ongeval.” Volgens Hollande wordt op dit moment de eerste zwarte doos, die gisteren werd gevonden, onderzocht.  "Het omhulsel van de tweede zwarte doos werd ook ontdekt", zei Hollande. "Maar helaas werd de doos zelf nog niet gevonden. Er zijn mensen ter plaatse die op zoek zijn naar die zwarte doos.”

Merkel: "Vriendschap en solidariteit"

Bondskanselier Merkel bedankte eerst de Franse president voor zijn gastvrijheid en de manier waarop hij de staatshoofden en families in zijn land ontvangt. Ze zei ook nog dat alles in werking wordt gesteld om de oorzaken van de ramp zo snel mogelijk te achterhalen. Verder betuigt ze haar dank aan iedereen die hulp biedt: “Het doet goed om deze vriendschap en solidariteit tussen de verschillende landen te voelen. Dank u en veel moed.”

Rajoy: "We gaan allemaal samenwerken"

De Spaanse premier Rajoy begon zijn speech met zijn innige deelneming te betuigen aan alle slachtoffers van het “dramatisch ongeval”, en hij deed dat in naam van de Spaanse regering en het Spaanse volk. Hij zei ook nog het volgende: “Ik wil de getroffen families steunen, jullie diepe droefheid delen, maar dat is niet makkelijk. Jullie hebben het ergste meegemaakt.” Verder bedankte hij ook iedereen die meewerkt aan het onderzoek van de oorzaken van de crash en de opvang van de getroffen families. “We gaan allemaal samenwerken, als Europeanen, maar vooral als mensen.”