BBC stuurt Jeremy Clarkson de laan uit

De Britse zender BBC heeft beslist om niet langer samen te werken met Jeremy Clarkson. Dat meldt de directeur-generaal van de BBC, Tony Hall. De presentator van het bekende autoprogramma Top Gear zou een producer hebben aangevallen omdat hij ontevreden was over het eten op de set.

De Top Gear-presentator was al enkele weken geschorst nadat het incident aan het licht kwam. Daarbij zou Clarkson een medewerker van de set hebben uitgescholden en ook een klap hebben verkocht omdat hij vond dat er niet voldoende te eten was op de set.

Het contract van Clarkson wordt, op het einde van dit jaar, niet verlengd. Dat zegt Tony Hall, de directeur-generaal van de zender BBC. Volgens Hall "is er een lijn overschreden". Clarkson heeft zjin Twitter-account ondertussen aangepast naar "I used to be a presenter on the BBC2 motoring show,Top Gear".

De presentator staat bekend om zijn nogal grote mond. Na enkele racistische uitspraken dreigde de BBC er al mee om Clarkson op straat te zetten. Toen het nieuws bekend raakt over de schorsing van Clarkson, lokte dat wereldwijd heel wat verontwaardigde reacties uit van fans. Meer dan een miljoen mensen tekenden een petitie om Clarkson in het programma Top Gear te houden. Zelfs de Britse premier Cameron stak zijn bewondering voor Clarkson niet onder stoelen of banken: “Hij is een vriend, een groot talent.”.

De Britse zender werd al snel geconfronteerd met de impact van Clarksons verbanning. Zo lokte de zender vorige week zondag vier miljoen kijkers minder omdat Top Gear niet geprogrammeerd stond.