Dossier Vliegtuigcrash Alpen

"Gisteren waren we met veel, nu alleen"

Op het Joseph-König-Gymnasium in Haltern Am See zijn de leerlingen en leerkrachten in diepe rouw. De hele dag al komen mensen naar de school om er te rouwen. Dat vertelt VTM NIEUWS-journalist Romina Van Camp. Morgen zal er op alle scholen in de deelstaat een minuut stilte gehouden worden om 10u53, het moment waarop de Airbus crashte.

“Gisteren waren we met velen, vandaag zijn we alleen”, vertaalt Romina Van Camp. Het staat op een bord geschreven dat op de speelplaats van de school staat. Eronder staan 16 kruisjes geschilderd. Op de school is er geen les, maar leerlingen zijn wel welkom als ze hun verdriet willen uiten. “Mensen blijven komen naar de school”, vertelt Romina Van Camp.

Een vreselijk detail van de ramp is dat de gestorven leerlingen de ‘gelukkigen’ waren die van de school naar Spanje op uitwisseling mochten gaan.  Er waren blijkbaar 40 leerlingen zeer graag wilden gaan, maar er konden slechts 16 studenten mee. “De school heeft dus die leerlingen uitgekozen, de reis als het ware verloot”, vertelt Van Camp. “Veertien meisjes, twee jongens en hun leerkrachten”.

Morgen zal in alle scholen in de regio om 10u53 een minuut stilte zal worden gehouden. Dat is het moment waarop voor het laatst contact is geweest met het vliegtuig.