Ted Cruz is eerste presidentskandidaat

Ted Cruz, de Republikeinse senator uit Texas en figuur van de ultraconservatieve Tea Party, is kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap in 2016. Dat heeft hij via Twitter bekendgemaakt. Ook werd dit campagnefilmpje op Youtube de wereld in gestuurd.

De 44-jarige Cruz is de eerste die zich officieel in de strijd gooit. Hij steekt onder meer Jeb Bush, officieus kandidaat voor het Witte Huis, voorbij.

In een korte typisch Amerikaanse videoboodschap zegt Ted Cruz dat het tijd is om de VS "te herstellen". Hij vraagt de jonge conservatieven om hem te steunen. Zijn raadgevers hebben al laten weten dat Cruz hoopt om 40 tot 50 miljoen dollar in te zamelen voor zijn campagne.

De senator geeft regelmatig kritiek op de Democratische regering-Obama. In 2013 hield hij een marathontoespraak van meer dan 21 uur tegen Obamacare. Verder is Cruz tegen abortus en het homohuwelijk, voor vrije wapendracht en voorstander van het Keystone-pijpleidingsysteem

Ook de potentiële Democratische presidentskandidaten spaart hij niet. Onlangs zei hij dat de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton "de corruptie van Washington belichaamt".