Ex-premier Singapore overleden

Gisterenavond overleed de voormalige premier van Singapore, Lee Kuan Yew. Dat kondigde zijn zoon en huidig premier ’s ochtends aan op de Singaporese televisie. Lee overleed op 91-jarige leeftijd in het ziekenhuis, waar hij een maand geleden werd opgenomen voor een longontsteking. Er is een periode van nationale rouw afgekondigd tot na zijn begrafenis zondag.

Vandaag werd het lichaam van Lee Kuan Yew overgebracht naar het presidentieel paleis, Istana. Aan het paleis stond een lange rij mensen te wachten die hun medeleven kwamen betuigen. De bevolking reageert emotioneel op het afscheid van de ex-premier. De man overleed op hoge leeftijd, maar was voor de Singaporezen een held. 

De familie zal de komende twee dagen een wake houden bij de kist. Vanaf woensdag kan de bevolking het lichaam een laatste groet geven in het parlement.

Lee was medestichter van de Volksactiepartij (PAP) die Singapore sinds 1959 leidde. Hij was de eerste leider van het eiland sinds de afscheiding van Maleisië in 1965. Hij zorgde ervoor dat het eiland ontwikkelde van een arme havenstad tot een welvarende natie. Hij bleef 31 jaar aan de macht.