Dossier Strijd tegen IS

IS publiceert lijst met te doden soldaten

De zogenaamde hackersafdeling van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft een lijst met namen en adressen van honderd "te doden" Amerikaanse militairen online gegooid. Dat meldt SITE, het Amerikaanse centrum voor toezicht op islamitische sites. De geviseerde militairen komen uit alle geledingen van het Amerikaanse leger. Volgens de Islamic State Hacking Division hebben ze deelgenomen aan de strijd tegen IS in Syrië, Irak en Jemen. 

Zelfs foto's en de graad van de soldaten worden te grabbel gegooid. Volgens de New York Times onderzoeken het Pentagon en de FBI de zaak. De krant citeert een militaire bron die zegt dat de vrijgegeven informatie voor het merendeel al toegankelijk was voor het publiek en dat er blijkbaar geen overheidsservers gehackt zijn. 

De voorbije maanden zijn diverse media en Amerikaanse instellingen het doelwit geweest van de hackersafdeling van IS. In januari verwierven de hackers korte tijd de controle over de Twitter- en Youtube-accounts van het Amerikaanse militaire commandocentrum voor het Midden-Oosten (Centcom), een vervelende zaak voor het Amerikaanse leger dat volop in oorlog is met IS in Syrië en Irak.