Nieuw debacle op komst voor Franse PS

In Frankrijk is de eerste ronde begonnen van de departementsverkiezingen. Meer dan 43 miljoen kiezers zijn opgeroepen om hun vertegenwoordigers aan te duiden in de 96 departementsraden van het land en de vijf overzeese departementen. Naar deze verkiezingen is met spanning naar uitgekeken. Voor de socialistische PS van president François Hollande en premier Manuel Valls dreigt na de nederlaag bij de Europese verkiezingen van vorig jaar een nieuw debacle. De peilingen voorspellen een nek-aan-nekrace tussen het extreemrechtse Front National van Marine Le Pen en de conservatieve UMP van ex-president Nicolas Sarkozy.

Goed twee jaar voor de volgende presidentsverkiezingen wil Sarkozy zijn overtuigingskracht testen. Veel waarnemers gaan ervan uit dat hij in 2017 een nieuwe gooi doet naar het Elysée.  Volgens experts zullen UMP en FN in veel departementen een duel uitvechten bij de beslissende tweede ronde van de verkiezingen, volgende zondag 29 maart. De PS is tegen naar alle waarschijnlijkheid in heel wat departementen uitgeschakeld. Links heeft nu nog 61 van de 101 departementen in handen. Dat dreigen er na volgende zondag een dertigtal minder te zijn. 

Verwacht wordt dat de UMP op 29 maart ook haar voordeel kan doen met linkse kiezers die - om extreemrechts af te blokken - dan maar stemmen voor de UMP. De partij heeft bovendien een alliantie gesmeed met de centrumrechtse UDI. 

De stembureaus sluiten vanavond tussen 18 en 20 uur. Daarna worden al resultaten verwacht die een duidelijke trend aangeven.