Dossier Strijd tegen IS

Britse studenten helpen in IS-ziekenhuis

Negen Britse geneeskundestudenten zijn naar Syrië vertrokken om er te helpen in ziekenhuizen in gebieden die onder de controle staan van terreurgroep ISIS. Dat schrijft de Britse zondagskrant The Observer.

De negen, vijf mannen en vier vrouwen van Soedanese afkomst, waren door hun families naar Soedan gestuurd om daar geneeskunde te studeren. Een deel van hen was afgestuurd, een ander deel studeerde nog. "Hun ouders wilden hen een meer islamitische cultuur laten ervaren en ervoor zorgen dat ze hun roots niet vergeten", zei de Turkse oppositiepoliticus Mehmet Ali Ediboglu, die zich het lot van de negen aantrekt.

Ediboglu ontmoette zaterdag hun ouders, die op dit moment in Turkije zijn om hun kinderen uit Syrië weg te krijgen. De jongeren zouden met het vliegtuig van Soedan naar Turkije zijn gevlogen. De ouders waren niet op de hoogte van de plannen om naar Syrië te vertrekken. Pas toen ze vorige week op het punt stonden met de bus de grens over te steken, stuurde een van de vrouwen een bericht naar haar zus. De negen studenten zijn late tieners of jonge twintigers.

De politicus en de ouders zijn ervan overtuigd dat de negen met ISIS werken. Maar ook dat ze de wapens er niet zullen opnemen. "Het zijn bovenal dokters. Ze gingen naar daar om te helpen, niet om te vechten", zegt Ediboglu. Toch roept hun initiatief vragen op. Zo riskeren Syrië-strijders vervolging als ze terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk. Maar volgens het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken is dat niet onontkombaar, tenminste als ze kunnen aantonen dat ze er niet gevochten hebben.