Redt Australië het Great Barrier Reef?

Australië heeft een plan voorgesteld om tegen 2050 het 'Great Barrier Reef’ te redden. Het plan is een reactie op de dreiging van Unesco om het bekende koraalrif op de lijst van bedreigd werelderfgoed te plaatsen, als er geen maatregelen werden getroffen om de achteruitgang van het rif tegen te gaan. Toch is het plan volgens milieuorganisatie WWF niet voldoende om het rif te beschermen.

Australisch premier Tony Abott stelde vandaag het ‘Reef 2050 Long-Term Sustainability Plan’ voor en zegt daarmee tegemoet te komen aan de bezorgdheden die Unesco aanhaalde. Volgens de premier is het rif "een topprioriteit voor het land". Sinds 1981 staat het koraalrif op de lijst van werelderfgoed, maar in 2013 dreigde de organisatie ermee het op de lijst van ‘bedreigd werelderfgoed’ te zetten. De klimaatopwarming, de visvangst en pesticiden uit de landbouw zorgen er namelijk voor dat het prachtige rif zal verdwijnen.

Het plan houdt weliswaar maatregelen in die veel van de bedreigingen proberen in te perken. De lozing van pesticiden in prioritaire zones moet tegen 2018 dalen en de populaties van zeeschildpadden, dolfijnen en zeekoeien moeten stabiel blijven of stijgen tegen 2020. In het plan is bovendien het verbod op de lozing van baggerafval opgenomen. Toch is het volgens milieuorganisatie WWF niet voldoende om het rif te redden. "Het behoud van het Great Barrier Reef op lange termijn hangt af van een collectieve actie van de internationale gemeenschap, waaronder Australië, om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen", klinkt het. Ook Greenpeace betreurt dat de mijnbouw en de uitbreiding van de havens langs de kust in Queensland, niet worden verboden.

De Great Barrier Reef ligt voor de kust van Queensland en is het grootste koraalrif ter wereld (345.000 vierkante kilometer). Het rif is een thuis voor een enorme variëteit aan waterdieren en -planten, waarvan velen mee dreigen te verdwijnen.