Paus: "Doodstraf is onaanvaardbaar"

"De doodstraf brengt geen gerechtigheid voor de slachtoffers. Ze moedigt slechts de wraak aan." Dat heeft paus Franciscus gisteren gezegd bij de ontvangst van een delegatie van de internationale Commissie tegen de doodstraf in het Vaticaan. "De doodstraf is totaal ontoelaatbaar, wat ook de ernst van het delict is dat door de veroordeelde is gepleegd", voegde hij eraan toe.

De paus citeerde de Russische romanschrijver Dostojevski die stelde dat "de doodstraf afschuwelijker is dan de moord die gepleegd werd door een crimineel". Paus Franciscus veroordeelde niet alleen de executie zelf, maar stelde ook dat de tijd tussen het vonnis en de toepassing van de straf een "marteling" is die soms meerdere jaren duurt. Hij sprak in dit verband van een "gruwelijke, onmenselijke en vernederende" behandeling.

Hij zei ook dat de levenslange celstraffen beschouwd kunnen worden als "verborgen doodstraffen" omdat zij elke vorm van hoop voor de veroordeelde wegnemen. "De doodstraf verliest elke legitimiteit omdat Justitie kan falen. Dit niet erkennen kan haar omvormen tot een bron van onrechtvaardigheden", aldus de kerkleider, die eraan toevoegde dat het bestrijden van de doodstraf in al zijn vormen de plicht is van elke christen.