Vloed van de eeuw in Frankrijk

Aan de kust in het noordwesten van Frankrijk wordt vandaag een metershoge vloed verwacht. Het spektakel zal duizenden kijklustigen lokken aan de Mont-Saint-Michel, het bekende Normandische getijdeneiland met klooster. Er is sprake van de "vloed van de eeuw".

Het natuurfenomeen komt eens in ongeveer achttien jaar voor. Vrijdag waren er reeds zowat 10.000 geïnteresseerden aan de Mont-Saint-Michel. Het verschil tussen hoog- en laagtij kwam dan uit op 14 meter. Ook vandaag wordt een impressionante vloed verwacht, met springtij om 7.45 en 20.07 uur.

Het natuurfenomeen vloeit voort uit de kosmische meccano met de stand van de maan en de zon, die op een lijn komen te staan, en hun aantrekkingskracht op de oceanen. Ook de zonsverduistering van vrijdag speelt dus indirect een rol bij het zeldzame natuurfenomeen.  

Omdat er momenteel een klein hogedrukgebied is, zal het wassende water naar verwachting wel iets minder hoog klimmen dan eerst gedacht, aldus een expert van SHOM, de Franse instantie gespecialiseerd in de hydro- en oceanografie. Zo werd vrijdagavond bijvoorbeeld aan de Mont-Saint-Michel een kleine landengte van enkele meters breed niet overspoeld. 

Het fenomeen is het best waarneembaar bij het kloostereiland omdat het Normandische schiereiland Cotentin en de Bretoense kust een soort trechter vormen voor het zeewater. Ook onder normale omstandigheden is de getijdenwerking hier groter. De volgende gelijkaardige vloeden worden pas in maart 2033 en maart 2051 verwacht. De vorige was van 10 maart 1997.