Dossier Griekse crisis

Griekenland helpt burger van schuld af

Het Griekse parlement heeft vrijdagavond een plan goedgekeurd dat de Grieken in staat moet stellen hun schulden aan de staat en sociale zekerheid af te lossen. Een overgrote meerderheid keurde het plan goed. De schulden bedragen enkele tientallen miljarden euro's. Het parlement stemde de wet bij hoogdringendheid. Zowel de parlementsleden van het linkse Syriza als die van de rechtspopulistische Onafhankelijke Grieken, een partner van de regering, keurden de wet principieel goed. Ook kreeg ze steun van de oppositie, het rechtse Nieuwe Democratie en het socialistische Pasok, zo bericht het nieuwsagentschap Ana.

De wet, getiteld "regelgeving voor de economische relance", maakt deel uit van de verkiezingsbeloftes van de nieuwe regering. Het gaat om een pakket sociale maatregelen ten gunste van de inwoners die het ergst getroffen zijn door de crisis. De wet geldt voor belastingebetalers en bedrijven die vanwege de economische crisis van de voorbije jaren hun belastingen en bijdragen niet konden betalen. Zij kunnen hun schuld in meerdere keren aflossen en krijgen kortingen.  

Minister van Financiën Yanis Varoufakis benadrukte tijdens het debat in het parlement dat het besparingsbeleid dat aan Griekenland werd opgelegd "rampzalig was" en dat "miljoenen Grieken niet in staat zijn hun belastingen en bijdragen te betalen, voor nu al 76 miljard euro, oftewel 42 procent van het Griekse binnenlandse product of bbp". Volgens de minister staan "3,5 miljoen Grieken, op een totale bevolking van 10,9 miljoen, tot 3.000 euro in het krijt bij de staat, en wegens armoede kunnen ze dat niet terugbetalen". De wet moet hen aanzetten om hun schulden af te lossen en de inkomsten van de staat te verhogen, klinkt het. 

Het is de tweede wet die gestemd wordt in de ambtstermijn van de nieuwe regering, die komaf wil maken met de besparingspolitiek. Woensdag keurde het parlement al maatregelen goed in de strijd tegen armoede. Het gaat om gratis elektriciteit, voedselbonnen en steun voor huisvesting voor behoeftige gezinnen. Varoufakis zegt dat de regering binnenkort werk maakt van een wetsontwerp om dubieuze vorderingen te regelen, die ook wegen op de economie. De minister haalde uit naar "sommige technocraten in het buitenland". Volgens hem willen die dat de nieuwe Griekse regering onderworpen wordt aan de eisen van zijn schuldeisers, de EU en het IMF. "Zonder dat we het recht hebben om ons eigen hervormingsprogramma uit te voeren en verkiezingsbeloftes na te komen."