Celstraf voor 271 Picasso's in garage

Vandaag heeft een rechtbank in Frankrijk beslist dat de ondertussen gepensioneerde elektricien en klusjesman van Pablo Picasso, Pierre Le Guennec (75) en diens vrouw Danielle (71), een voorwaardelijke celstraf van twee jaar krijgen voor het bezit van gestolen goederen. Het echtpaar had een verzameling van bijna 300 kunstwerken van de beroemde schilder Picasso in hun garage staan. De werken zullen aan de erfgenamen van de overleden schilder overhandigd worden.

De twee moesten vorige maand voor de rechtbank verschijnen omdat ze een verzameling van 271 werken van de beroemde schilder Pablo Picasso in hun garage hadden liggen. Volgens Pierre Le Guennec zelf ging het om een gift van de laatste vrouw van Picasso. In de jaren 70 verrichtte Le Guennec klusjes in het huis van de schilder en in ruil daarvoor zou hij de werken, waarvan de waarde geschat wordt op meer dan 70 miljoen euro, gekregen hebben.

De bal ging aan het rollen toen het koppel Le Guennec, in januari 2010, de verzameling kunstwerken die ze naar eigen zeggen vergeten waren in hun garage, wilde laten legaliseren om ze na te kunnen laten aan hun twee zonen. Daarna diende het Picasso Administration, het bureau dat de erfgenamen van Picasso verdedigt en de erfopvolging controleert, in september 2010, een klacht in voor diefstal en heling.