"Pokerspel over Griekenland begint"

De Europese lentetop in Brussel gaat vanmiddag van start. De Europese staatshoofden en regeringsleiders komen samen om over sancties tegen Rusland te overleggen en die eventueel te verlengen. Daarnaast staat ook het thema energiebevoorrading op de agenda. Maar in het algemeen wordt de top volledig overschaduwd door de crisissituatie in Griekenland.

“Het pokerspel is begonnen”, zegt VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken. “Tusk wou Griekenland niet op de agenda, alsof hij wou zeggen dat Europa hen niet nodig heeft, maar omgekeerd wel.” Tsipras heeft uiteindelijk zelf gevraagd om aan bod te komen, en daarom is er een vanavond na de top nog een kleinere top over Griekenland. “Daar ontvangt Tusk onder andere Tspiras, Merkel en Hollande.” Onderwerp van discussie: extra geld voor de Grieken.

“Maar vanavond zullen ze dat waarschijnlijk nog niet krijgen. Duitsland is de houding van Griekenland ondertussen beu. En dat terwijl Tsipras nog verder gaat: hij heeft maandag een ontmoeting met Merkel in Berlijn, maar begin april gaat hij naar Moskou. Daar ziet hij Poetin.”