Fors verlies, maar Rutte wil doorgaan

In Nederland verwacht premier en VVD-leider Mark Rutte dat het kabinet van VVD en PvdA de rit uitzit en dus kan doorregeren tot de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Die staan gepland voor maart 2017. Dat zei Rutte in de nacht van woensdag op donderdag in een televisiedebat bij de NOS met andere politiek leiders over de voorlopige uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen.

Het kabinet van VVD en PvdA verliest zetels in de Eerste Kamer en kan ook met de steun van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP niet meer op een meerderheid in de Senaat rekenen. Dat betekent volgens Rutte dat het kabinet de komende tijd zal zoeken naar alle "constructieve krachten". Het hele land is versnipperd, maar moet wel bestuurbaar worden gehouden. "Daar ga ik hard aan werken", zei Rutte.

Diederik Samsom, die opnieuw een verlies moet incasseren, zei dat hij de PvdA blijft leiden. Het verlies is volgens hem pijnlijk, maar verwacht. Hij wees erop dat de sociaaldemocraten en liberalen twee jaar geleden in heel moeilijke omstandigheden aan de klus zijn begonnen, waarbij ze maatregelen moesten nemen die niet populair waren.

Intussen blijft het een nek-aan-nekrace tussen de VVD en het CDA. In de eerste prognose van de ANP Verkiezingsdienst komt de VVD op dertien zetels in de Eerste Kamer en het CDA op twaalf. De prognose is gebaseerd op 47,2 procent van de getelde stemmen. D66 komt in deze prognose op tien zetels, de PVV en de SP op negen, de PvdA op acht, GroenLinks op vier, de ChristenUnie op drie, 50Plus, SGP en de Partij voor de Dieren op twee en de Onafhankelijke Senaatsfractie op een zetel. D66 is daarmee de grootste winnaar van de verkiezingen met een verdubbeling van het aantal Senaatszetels. De PvdA is de grootste verliezer, er gaan zes zetels af. De regeringscoalitie van VVD en PvdA verliest samen negen zetels.