Rellen rond nieuw ECB-gebouw

Vandaag is het nieuwe gebouw van de Europese Centrale Bank (ECB) ingehuldigd. Dat verliep niet zonder slag of stoot. Een groep betogers verzamelde zich rond het gebouw en gooide met stenen naar de politie. De linkse demonstranten organiseren zich onder de naam Blockupy, een antikapitalistische beweging.

Op sommige plaatsen kwam het al tot enkele incidenten tussen de betogers en de politie. Enkele auto's en barricades werden in brand gestoken. Aanhangers uit zowel binnen- als buitenland van de Blockupy-beweging zouden naar de Duitse stad zijn afgezakt. Ze verstoren de openingsfestiviteiten van het nieuwe ECB-gebouw omdat ze zich verzetten tegen “het verarmingsbeleid binnen de Europese Unie”, aldus Malte Fiedler, de woordvoerder van Blockupy. Verder zegt Fiedler nog dat ze “een ander Europa” willen. Ze bekritiseren zo het Europese besparingsbeleid.

Het nieuwe ECB-gebouw ligt aan de rivier de Main en heeft twee torens van 165 en 185 meter hoog. Het gebouw zou ook heel wat geld gekost hebben. Onder andere ECB-voorzitter Mario Draghi zal tijdens de openingsceremonie een toespraak houden.