2,5 jaar cel voor poster van Boeddha

In Myanmar zijn een Nieuw-Zeelandse man en zijn twee Myanmarese collega’s veroordeeld voor het beledigen van het boeddhisme. De drie hadden een psychedelische poster gemaakt waarop Boeddha met een koptelefoon afgebeeld stond. Ze deden dit bij wijze van reclame voor hun bar ‘V Gastro’, die ze samen uitbaten in Rangoon. De drie zijn nu veroordeeld tot twee en een half jaar dwangarbeid.

Philip Blackwood, de eigenaar van ‘V Gastro’, plaatste een poster op Facebook om mensen aan te trekken voor een evenement in de tapas- en loungebar. De afbeelding van Boeddha met een koptelefoon viel echter in slechte aarde bij de religieuze gemeenschap in Myanmar. Het is er bij wet verboden om een religie te beledigen of te schaden.

In december 2014 werd de advertentie al van de Facebookpagina van de bar gehaald en vervangen door een bericht met excuses. De mannen zeggen dat ze nooit de bedoeling hadden om iemand te beledigen, maar dat ze gewoon nog veel moeten leren over het land en zijn religie en cultuur. De drie gaan in beroep tegen het vonnis.