Dossier Strijd tegen IS

"Syrisch regime gooit bommen met gifgas"

Mensenrechtenactivisten en de Syrische oppositie beschuldigen het Syrische regime ervan chloorgas ingezet te hebben. Bij de veronderstelde gifgasaanval van de Syrische luchtmacht in het noordwesten van het land zijn volgens hen zes mensen om het leven gekomen. Onder de doden zijn volgens het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium van de Mensenrechten (SOHR) drie kleine kinderen, hun ouders en grootmoeder.

Volgens de anti-Assad-website gooiden helikopters bommen op het dorp Sarmin in de provincie Idleb, die volgens artsen waarschijnlijk met chloorgas gevuld waren. Een onafhankelijke bevestiging voor de aanval is er voorlopig niet.

Op videobeelden van activisten op internet zijn doden en gewonden met gasmaskers in een ziekenhuis te zien. Het lokale coördinatiecomité van Sarmin, een groep militanten, sprak van een "slachtpartij met chloorgas".

Het Syrische regime wees de beschuldiging van de hand. Volgens de Syrische ambassadeur bij de VN-mensenrechtenraad zijn "terroristen" (de benaming van het regime voor rebellen) verantwoordelijk.